Eeuwenoude traditie en tijdloze perfectie,
verbonden door naald en draad

Het atelier draagt de naam van Zlatka Štumberger ('55). Zij kwam in 1980 met haar creatief talent vanuit Slovenië naar Nederland en opent in 1997 haar eigen atelier voor maatkleding en kledingreparatie in Veendam.

 

“Ik wil mensen laten stralen in hun kleding, zodat hun persoonlijkheid nog extra wordt versterkt. Mijn inspiratie komt vanuit de persoon; van de manier hoe iemand beweegt tot de gelegenheid waarvoor het kledingstuk bestemd is.”

 

“Het is fijn om mijn klanten te zien stralen wanneer ze, soms pas na jaren, eindelijk een kledingstuk mogen dragen waar ze zich helemaal in thuis voelen.”


TOGAMAKERIJ

 

In 2015 breidt Zlatka het atelier aan de Ommelanderwijk uit met de togamakerij.

 

Met als specialisme de 'Groninger toga', gedragen door de hoogleraren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een miniatuur versie van haar hand is te bewonderen in het Universiteitsmuseum. Behalve hoogleraren hebben ook vele trouwambtenaren, predikanten, advocaten en rechters trots het atelier mogen verlaten met hun eigen toga.

 

In 2009 mag Zlatka een nieuwe ‘kappa’ voor de Rijksuniversiteit Groningen ontwerpen. Ook levert Zlatka in dit jaar een bijdrage aan het herstel van een oude traditie. Ze maakt twee steken die ze cadeau geeft aan rector magnificus prof. dr. Zwarts. De universiteit besluit dat de ‘steek’ voortaan weer door de pedellen gedragen wordt, zoals bij de Opening Academisch Jaar.

 

Bij de rectoraatsoverdracht 2011 werd Zlatka voor haar inzet in het zonnetje gezet door prof. dr. Zwarts.

 

OPVOLGING

 

Veel te vroeg overleed Zlatka in 2015. Haar dochter Monica Meerman ('79), besluit dat dit mooie ambacht niet verloren mag gaan en zet het werk voort. Ze vernoemt de togamakerij naar haar moeder en kiest haar silhouet als logo. Na ruim 25 jaar verhuist het atelier in 2024 van Ommelanderwijk naar Winschoten.

 

In haar atelier aan huis is Monica dagelijks met veel plezier bezig om maattoga's voor hoogleraren, predikanten, trouwambtenaren en rechterlijke macht te vervaardigen.


IN DE MEDIA

 

2004 - Zlatka te gast bij Radio Parkstad. Ter ere van het 25 jarig jubileum in 2022 is het fragment nu ook te beluisteren.

 

2018 - een artikel uit de Groninger Universiteit Krant ter nagedachtenis aan Gerrit Gombert met een verwijzing naar Atelier Zlatka. Nadat deze alom gewaardeerde vakbroeder uit de stad Groningen was overleden, werd Atelier Zlatka de laatste en enige traditionele togamakerij in noordNL. 

 

2019 - 'Wadapatja - 101 Groninger tradities, gebruiken en (eigen) aardigheden' uitgegeven, waarin de togadracht en het atelier wordt beschreven. Bestel het boek.

 

2020 - plaatst Parkstad Veendam een interview over de toga makerij. Lees het artikel.

 

2021 - een bijzondere opdracht voor de Koninklijke Groninger Roeivereniging 'de Hunze'.