VAN MARIBOR NAAR VEENDAM

 

Het atelier is vernoemd naar Zlatka Štumberger, geboren in 1955 te Maribor, Joegoslavië. Haar geboortestad was destijds, mede dankzij de textielfabrieken Mariborska Tekstilna Tovarna en Svila, bekend om haar vele kledingateliers en stoffenwinkels. 

 

In deze scheppende omgeving is Zlatka haar liefde voor het kleermakersvak ontstaan. Dit wilde zij ook leren! Al gauw bleek dat Zlatka talent had en hulde zichzelf, en haar dierbaren, in unieke goed zittende kleding. Een loopbaan in de textiel blijkt toch niet de logische vervolgstap. Ze voltooid namelijk een opleiding in de civiele techniek en start haar carrière als assistent uitvoerder in de wegenbouw.

 

In 1980 verhuist Zlatka met haar Nederlandse man en eerstgeborene naar de provincie Groningen. Haar trouwe Bagat naaimachine krijgt een plaatsje in een aparte kamer in huis, de naaikamer. Ze behaald verschillende certificaten bij de ENSAID-modevakschool, start met het geven van naailessen en begint voor een aantal kledingzaken te werken.

 

“Ik wil mensen laten stralen in hun kleding, zodat hun persoonlijkheid nog extra wordt versterkt. Mijn inspiratie komt vanuit de persoon; van de manier hoe iemand beweegt tot de gelegenheid waarvoor het kledingstuk bestemd is.”

 

MODE ATELIER ZLATKA

 

Haar hobby werd haar werk en in 1997 besluit Zlatka haar eigen atelier voor verstelwerk en maatkleding te vestigen in Veendam. Ze kiest voor haar bedrijfslogo een vlinder. De vlinder staat namelijk symbool voor datgene wat Zlatka bij haar klanten wil bereiken. Na de ‘metamorfose’ veranderd de rups in een mooie vlinder en dit volwassen exemplaar noemt men ‘het imago’. Deze visie begint allemaal in een klein kamertje van 6 vierkante meter.

 

Haar kunsten worden gezien en gewaardeerd door een groter publiek. De ruimte werd al snel te klein en de zoektocht naar een andere locatie brengt Kleding Atelier Z. Štumberger, later Mode Atelier Zlatka, naar Ommelanderwijk.

 

Het verstelwerk voor particulieren en winkels verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en er komt ruimte voor het ontwerpen en vervaardigen van couture en maatkleding. Wat ze het allerliefste deed; creëren. Mooie dingen en mensen gelukkig maken, haar droom kwam uit. En dankzij de slogan op de website “Uw wens, haar creatie” zijn ook vele dromen van haar klanten in vervulling gegaan.

 

“Het is fijn om mijn klanten te zien stralen wanneer ze, soms pas na jaren, eindelijk een kledingstuk mogen dragen waar ze zich helemaal in thuis voelen.”

 

DE TOGA’S

 

In 2005 kwam er een specialisme bij; de togamakerij. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen kwam het verzoek om een oude toga te restaureren. Details werden verfraaid en het model teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van de Groninger toga. Om het model ook voor toekomstige generaties te behouden, heeft Zlatka een miniatuurversie gemaakt en deze is te bewonderen in het kantoor van de rector magnificus.

 

Er kwam ook een speciale bef voor de dames professoren. Na het succes van de toga’s voor de hoogleraren in Groningen, heeft Zlatka zich ook gespecialiseerd in andere toga's. En zo vonden ook trouwambtenaren, predikanten, advocaten en rechters de weg naar togamaker Zlatka om een eigen toga op maat te laten maken.

 

Zlatka wordt in 2009 gevraagd een nieuwe ‘kappa’ voor de Rijksuniversiteit Groningen te ontwerpen (bij de uitreiking van een eredoctoraat van de RUG wordt de kappa omgehangen). Een overzicht van de verleende eredoctoraten in Groningen is hier terug te vinden.

 

Ook maakt Zlatka in 2009 twee ‘steken’ die ze cadeau geeft aan rector magnificus prof. dr. Zwarts op de dag van de opening van het academisch jaar. Deze verrassing werd zeer positief ontvangen. Men besluit dat, na lange afwezigheid, de ‘steek’ bij bijzondere plechtigheden door de pedellen weer gedragen mag worden.

 

Bij de rectoraatsoverdracht in 2011 werd Zlatka, voor al haar inzet om de Groninger universitaire kledingprotocol in ere te houden, nog even in het zonnetje gezet door prof. dr. Zwarts.

 

OPVOLGING


Nog volop ideeën en passie voor haar vak…..., het overlijden van Zlatka kwam in 2015 onverwachts. Haar dochter, Monica Meerman (1979), besluit dat dit mooie ambacht niet verloren mag gaan. De keuze om het atelier nieuw leven in te blazen was daarom ook gauw gemaakt.

 

Als logo kiest ze het silhouet van haar moeder. De focus wordt gelegd op de vervaardiging van toga’s, maatkleding staat voorlopig op de achtergrond. De togamakerij is sindsdien weer in bedrijf en op dit moment de enige in de drie noordelijke provincies. Met trots en respect voor het vak zet Monica deze traditie voort.

 

De vaardigheden van het kleermakersvak heeft ze van haar moeder geleerd, de rest van het geërfd talent zal deze kunstenares in de praktijk verder gaan ontwikkelen. Achter de ontvangstruimte bevinden zich twee werkkamers waar Monica met veel plezier alle opdrachten vervaardigd.  

 

IN DE MEDIA

 

In oktober 2019 werd het boek 'Wadapatja - 101 Groninger tradities, gebruiken en (eigen) aardigheden' uitgegeven, waarin de togadracht en het atelier wordt beschreven. Bestel het boek.

 

In september 2020 plaatst Parkstad Veendam een interview over de togamakerij. Lees het artikel.

 

Voor de Koninklijke Groninger Roeivereniging de Hunze werd in 2021 een bijzondere opdracht voltooid.