ZLATKA
Het atelier is vernoemd naar Zlatka Štumberger, geboren in 1955 te Maribor, Slovenië (voormalig Joegoslavië). Haar geboortestad was destijds bekend om haar textielfabrieken, kledingateliers en stoffenwinkels.
In deze scheppende omgeving is Zlatka haar liefde voor het kleermakersvak ontstaan. Met haar talent creëerde ze, voor zichzelf en anderen, unieke goed zittende kleding.
In 1980 verhuist Zlatka met haar gezin naar de provincie Groningen. Haar trouwe Bagat naaimachine krijgt een plaatsje in een aparte kamer in huis, waar ze haar hobby verder kon uitoefenen. Ze behaald verschillende certificaten bij de modevakschool, start met het geven van naailessen en begint voor een aantal kledingzaken te werken.
MODE ATELIER ZLATKA
Haar hobby werd haar werk en in 1997 besluit Zlatka haar eigen atelier voor verstelwerk en maatkleding te vestigen in Veendam. Ze kiest voor haar bedrijfslogo een vlinder. De vlinder staat symbool voor datgene wat Zlatka bij haar klanten wil bereiken. Na de ‘metamorfose’ verandert de rups in een mooie vlinder en dit volwassen exemplaar noemt men ‘het imago’.
“Ik wil mensen laten stralen in hun kleding, zodat hun persoonlijkheid nog extra wordt versterkt. Mijn inspiratie komt vanuit de persoon; van de manier hoe iemand beweegt tot de gelegenheid waarvoor het kledingstuk bestemd is.”
Haar kunsten worden gezien en gewaardeerd door een groter publiek. De ruimte werd al snel te klein en de zoektocht naar een andere locatie brengt Kleding Atelier Z. Štumberger, later Mode Atelier Zlatka, naar Ommelanderwijk.
Het verstelwerk voor particulieren en winkels maakt plaats voor het ontwerpen en vervaardigen van couture en maatkleding. Wat ze het allerliefste deed; creëren. Mooie dingen en mensen gelukkig maken, haar droom kwam uit. En dankzij de slogan op de website “Uw wens, haar creatie” zijn vele wensen in vervulling gegaan. Mannenkoor, golfclub, bruidsparen, mensen met bijzondere maten en couture liefhebbers waren bij Zlatka op het juiste adres.
“Het is fijn om mijn klanten te zien stralen wanneer ze, soms pas na jaren, eindelijk een kledingstuk mogen dragen waar ze zich helemaal in thuis voelen.”
DE TOGA’S
In 2005 kwam er een specialisme bij; de togamakerij. Hoogleraren, predikanten BABS-en, advocaten en rechters kwamen bij Zlatka om hun toga op maat te bestellen.
De togamakerij ontstond nadat Zlatka door de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd werd om een oude toga te restaureren. Hierbij werden de karakteristieke Groninger details verfraaid en het model teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp. Om dit ook voor toekomstige generaties te behouden, heeft Zlatka een miniatuurversie van de Groninger toga gemaakt en deze is te bewonderen in het Universiteitsmuseum.
In 2009 mag Zlatka de ‘kappa’ voor de Rijksuniversiteit Groningen ontwerpen (de kappa wordt omgehangen bij de uitreiking van een eredoctoraat). Een overzicht van de verleende eredoctoraten in Groningen is hier terug te vinden.
Ook maakt Zlatka in 2009 twee ‘steken’ die ze cadeau geeft aan rector magnificus prof. dr. Zwarts op de dag van de opening van het academisch jaar. Deze verrassing werd zeer positief ontvangen. De universitieit besluit dat, na lange afwezigheid, de ‘steek’ bij bijzondere plechtigheden door de pedellen weer gedragen mag worden.
Bij de rectoraatsoverdracht in 2011 werd Zlatka, voor haar inzet om het Groninger universitaire kleding protocol in ere te houden, nog even in het zonnetje gezet door prof. dr. Zwarts.
OPVOLGING
Nog volop ideeën en plezier in haar vak…..., het overlijden van Zlatka kwam in 2015 onverwachts. Haar dochter, Monica Meerman (1979), besluit dat dit mooie ambacht niet verloren mag gaan. De keuze om het atelier in stand te houden was daarom ook snel gemaakt.
Als logo kiest ze het silhouet van haar moeder. De focus wordt gelegd op de ambachtelijke vervaardiging van toga’s, maatkleding staat voorlopig op de achtergrond. De togamakerij is sindsdien weer in bedrijf. Met trots en respect voor het vak zet Monica de traditie voort. Nadat in 2018 ook een alom gewaardeerde vakbroeder uit de stad Groningen overleed, werd Togamakerij Atelier Zlatka de laatste traditionele togamaker in het noorden van het land.
De kennis van het kleermakersvak heeft ze van haar moeder geleerd en samen met de rest van het geërfd talent zal deze kunstenares dit alles in praktijk brengen. Achter de ontvangstruimte bevinden de twee werkkamers waar Monica de toga's nu met veel plezier eigenhandig mag vervaardigen.
IN DE MEDIA
In 2004 was Zlatka te gast bij Radio Parkstad. Ter ere van het 25 jarig jubileum in 2022 is het fragment nu ook te beluisteren.
In 2018 werd er een artikel geschreven voor de Groninger Universiteit Krant ter nagedachtenis aan Gerrit Gombert, de laatste togamaker in de stad Groningen. Met een verwijzing naar Atelier Zlatka in Ommelanderwijk, momenteel de enige togamakerij in noordNL.
In oktober 2019 werd het boek 'Wadapatja - 101 Groninger tradities, gebruiken en (eigen) aardigheden' uitgegeven, waarin de togadracht en het atelier wordt beschreven. Bestel het boek.
In september 2020 plaatst Parkstad Veendam een interview over de togamakerij. Lees het artikel.
Voor de Koninklijke Groninger Roeivereniging de Hunze werd in 2021 een bijzondere opdracht voltooid.